Tisková zpráva Asociace občanských poraden:Sociální práce není jen poskytování sociálních služeb a sociálních dávek

Zvýšit efektivitu i kvalitu sociální práce, zamezit její redukci pouze na poskytování sociálních dávek a sociálních služeb, má za cíl připravovaný zákon o sociální práci. O jeho přijetí dlouhodobě usiluje Asociace občanských poraden, která 21. června 2018 v Senátu uspořádala spolu s 1. místopředsedkyní Senátu Mgr. Miluší Horskou seminář k přípravě věcného záměru zákona.

„Současná právní úprava sociální práce je roztříštěna v různých předpisech, jako je zákon o sociálních službách nebo zákon o pomoci v hmotné nouzi a dalších, říká Mgr. Hynek Kalvoda, předseda výboru Asociace občanských poraden. Podle něj tak dochází k tomu, že sociální práce může být vykonávána osobami bez kvalifikace a kontroly dodržování etických principů při výkonu sociální práce.

Za Ministerstvo práce a sociálních věcí na semináři vystoupil PhDr. Filip Novotný, který přiblížil východiska a cíle, ze kterých na ministerstvu při přípravě  věcného záměru zákona vycházejí. Nové legislativní ukotvení podle něj zajistí garanci kvality sociální práce: „Chystáme přesné vymezení kompetencí a řízení kvality procesu výkonu činností sociální práce z úrovně MPSV“, říká Novotný a pokračuje:  „Odbornému vymezení oboru sociální práce by též prospělo zřízení profesní komory ze zákona a stanovení závazného etického kodexu.
Za vznik profesního zákona a zřízení komory ze zákona se ve svém vystoupení postavila i Mgr. Šárka Vlková, výkonná ředitelka Profesní komory sociálních pracovníků. „Na základě ankety mezi našimi členy, mohu říci, že 90% našich členů je pro vznik zákona a 85% pro vznik profesní komory dané zákonem, uvedla Vlková a zdůraznila: „Za naprosto nutnou pak naši členové považují definici role sociálního pracovníka ve společnosti, jeho činnosti a výkony dané zákonem.“
„Jsem rád, že zákon, který úpravu sociální práce sjednotí, definuje podmínky výkonu sociální práce a vytvoří novou koncepci posuzování jejich odborné kvalifikace, podporuje podle svého vyjádření i nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál“, uzavřel hlavní téma semináře Hynek Kalvoda.

Kontakt:

Hynek Kalvoda
Asociace občanských poraden, z.s.
tel.: 777 257 568

KONFERENCE ASVSP